GEOENERGIA - gazdaságos megoldások hosszútávra
Üdvözöljük!
Tegye gazdaságossá és környezetbaráttá otthona energiafelhasználását! Ismerje meg termékeinket, válassza ki az Önnek tetsző megoldásokat! Szívesen segítünk, hogy a legjobb döntést hozza!
Tudnivalók a pelletről

A pelletről röviden:

A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány miliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot az alapanyag és a használt pellettálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pellet-fajta a nyúltáp.

A Tüzeléstechnikában:

A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénabb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérőjű és 2-5 cm-es hoszúságú.
A "folyékony fának" nevezett pelletet kb 20-25 évvel ezeltt fejlesztették ki német nyelvterületen és Skandináviában.

A fapellet szállításának háromféle lehetséges módja van:
- 15 kg-os zsákokban való kiszerelés,
- 1000 kg-os zsákokban a "big bag"-ekben,
- fluid (folyékony)formában.

Égetésük ún. pelletkazánokban lehetséges. Amióta sikerült folyékonnyá tenni a fát a pelletelési eljárás során, azóta nagy különbség nincs a gáz és olajkazánokkal szemben. Mindegyik rendszerben van üzemanyagtartály, égetőfej és erre a célra kialakított hőcserélő. A tűzelőanyag továbbítási rendszerük leginkább a karborobotokéhoz hasonlít. A fapellettel üzemelő kazán égőfejét elhagyóláng 800-1000 °C fok között változik. A füstgáz hőmérséklete 70-100 °C közötti. Így megállapítható, hogy a rendszer 90%-os hatásfokú! A családi házas pellettarartály általában 1 m³ fapelletet tud befogadni. Égés után 0,5-1 kg salakanyag keletkezik a minőségtől függően, amely a kazán salak tálcájára jut. A 35 kW-os kazán kb. 4 hét alatt égeti el az 1 m³-es fapellet csomagot. Így takarítására ritkán kerül sor. E tisztítás kb. 5 percet vezet igénybe.

A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben. Ezért hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égés miatt a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb.

Kiváló minőségű fehér pellet, szibériai fenyőből készítve. Nagy tételben ingyenesen házhoz szállítva!

FA PELLET - 6 és 8 mm, 15 kg/q. DIN plusz :
- 48.000, Ft/t + Áfa (20 t-toll ingyenes szállítás 100 km-es Budapest körzetben)

FA PELLET - 6 és 8 mm, big-bag /q. DIN plusz :
- 45.500, Ft/t + Áfa (20 t-toll ingyenes szállítás 100 km-es Budapest körzetben).

FA PELLET - 6 és 8 mm, 15 kg/q. DIN Ipari:
- 39.600, Ft/t + Áfa (20 t-toll ingyenes szállítás 100 km-es Budapest körzetben).

FA PELLET - 6 és 8 mm, big-bag /q. DIN Ipari :
- 37.500, Ft/t + Áfa (20 t-toll ingyenes szállítás 100 km-es Budapest körzetben).